9/25/2014

♥ 3 CZWARTKOWE INSPIRACJE #4




Cześć!


Po przerwie już czwarta czwartkowa mini porcja inspiracji - dzisiaj będzie jesiennie :) Przedwczoraj wszak rozpoczęła się astronomiczna jesień!



Poprzednie posty z 3 Czwartkowymi Inspiracjami znajdziecie tutaj: #1 #2 #3

1. NAILS


Lakier z polskiej firmy Colour Alike z kolekcji "w miastach" PZN o nazwie Pyrka to lakier idealny na jesień - piękny holograficzny brąz to mój typ na jesień! Możecie go kupić na stronie colorowo.pl
Więcej zdjęć tego lakieru TUTAJ 


2. FOOD


Nie wyobrażam sobie jesieni bez kremu z dyni! 
To podstawowy składnik jesiennej diety :)
Tym razem wypróbuję przepis Bayaderki:

"Zupa krem z dyni piżmowej 

dynia piżmowa, około kilograma wagi 
2 male marchewki 
ok. 950 ml bulionu warzywnego 
2 łyżki masła 
2 łyżki oliwy 
2 średniej wielkości cebule, obranych i  pokrojonych w kosteczkę 
2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone bardzo drobno 
jedna średniej wielkości chilli albo dwie male 
5-6 łyżek creme fraiche + więcej do podania 
pieprz, do smaku 
sol, do smaku 

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Dynie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę do pieczenia wykładamy folia aluminiowa. Pokrojona dynie wykładamy na formę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut albo do momentu aż dynia będzie miękka. Wiadomo ze im mniejsze kawałki, tym bardziej skraca się czas jej pieczenia, i odwrotnie. Najlepiej jest sprawdzać co 10 minut czy dynia już zmiękła. 
W międzyczasie myjemy marchewki, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do garnka razem z bulionem i gotujemy do miękkości. Po czym zestawiamy garnek z ognia. 
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Na to wrzucamy pokrojone: cebulkę, czosnek i 2/3 chilli. 
Dusimy razem na mniejszym ogniu aż cebula się zeszkli, chilli i czosnek zmiękną, nie dłużej niż 10 minut. 
Po czym wrzucamy składniki z patelni do garnka z ugotowana marchewka.
Upieczona dynie studzimy lekko, następnie obieramy i wrzucamy do zupy. 
Zupę łączymy z 5 łyżkami creme fraiche. Miksujemy. Doprawiamy ewentualnie sola i pieprzem. Można zupę lekko zagotować chociaż to nie jest konieczne. 
Serwujemy ja z creme fraiche i chilli."

Zaglądnijcie do Niej koniecznie po więcej przepisów! 


3. DIY

źródło: http://www.huntersofhappiness.com/
Prosty i fajny sposób na ozdobienie drzwi na Halloween - w linku pod zdjęciem znajdziecie pełny tutorial jak wykonać napis :) 


Do następnych 3 Czwartkowych Inspiracji !

Buziaki,
Karola

8 komentarzy:

  1. Lubie zupę z dyni ale tylko taką co mi Kleopatre robi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nila - dla mnie dyniowa zupa musi być przede wszystkim ostra i dobrze doprawiona :)
      ciekawe jaki Kleopatre ma przepis :)

      Usuń
  2. Pyrka prezentuje się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Ja też :)
      wygląda zawsze świetnie! :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Owszem :)
      Muszę ja wypróbować, bo sezon dyniowy trwa!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie kilku słów :)!