Cześć!
Po przerwie już czwarta czwartkowa mini porcja inspiracji - dzisiaj będzie jesiennie :) Przedwczoraj wszak rozpoczęła się astronomiczna jesień!
Poprzednie posty z 3 Czwartkowymi Inspiracjami znajdziecie tutaj: #1 #2 #3
1. NAILS
Lakier z polskiej firmy Colour Alike z kolekcji "w miastach" PZN o nazwie Pyrka to lakier idealny na jesień - piękny holograficzny brąz to mój typ na jesień! Możecie go kupić na stronie colorowo.pl
Więcej zdjęć tego lakieru TUTAJ
2. FOOD
żródło: http://bayaderka.blogspot.co.uk/
Nie wyobrażam sobie jesieni bez kremu z dyni!
To podstawowy składnik jesiennej diety :)
Tym razem wypróbuję przepis Bayaderki:
"Zupa krem z dyni piżmowej
dynia piżmowa, około kilograma wagi
2 male marchewki
ok. 950 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
2 średniej wielkości cebule, obranych i pokrojonych w kosteczkę
2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone bardzo drobno
jedna średniej wielkości chilli albo dwie male
5-6 łyżek creme fraiche + więcej do podania
pieprz, do smaku
sol, do smaku
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Dynie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Formę do pieczenia wykładamy folia aluminiowa. Pokrojona dynie wykładamy na formę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30-40 minut albo do momentu aż dynia będzie miękka. Wiadomo ze im mniejsze kawałki, tym bardziej skraca się czas jej pieczenia, i odwrotnie. Najlepiej jest sprawdzać co 10 minut czy dynia już zmiękła.
W międzyczasie myjemy marchewki, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy je do garnka razem z bulionem i gotujemy do miękkości. Po czym zestawiamy garnek z ognia.
Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Na to wrzucamy pokrojone: cebulkę, czosnek i 2/3 chilli.
Dusimy razem na mniejszym ogniu aż cebula się zeszkli, chilli i czosnek zmiękną, nie dłużej niż 10 minut.
Po czym wrzucamy składniki z patelni do garnka z ugotowana marchewka.
Upieczona dynie studzimy lekko, następnie obieramy i wrzucamy do zupy.
Zupę łączymy z 5 łyżkami creme fraiche. Miksujemy. Doprawiamy ewentualnie sola i pieprzem. Można zupę lekko zagotować chociaż to nie jest konieczne.
Serwujemy ja z creme fraiche i chilli."
Zaglądnijcie do Niej koniecznie po więcej przepisów!
3. DIY
źródło: http://www.huntersofhappiness.com/ |
Prosty i fajny sposób na ozdobienie drzwi na Halloween - w linku pod zdjęciem znajdziecie pełny tutorial jak wykonać napis :)
Do następnych 3 Czwartkowych Inspiracji !
Buziaki,
Karola
Lubie zupę z dyni ale tylko taką co mi Kleopatre robi.
OdpowiedzUsuńNila - dla mnie dyniowa zupa musi być przede wszystkim ostra i dobrze doprawiona :)
Usuńciekawe jaki Kleopatre ma przepis :)
Pyrka prezentuje się świetnie!
OdpowiedzUsuńZiemniaczek robi wrażenie :)
UsuńUwielbiam holo ! <3
OdpowiedzUsuńJa też :)
Usuńwygląda zawsze świetnie! :)
Wygląda pysznie :))
OdpowiedzUsuńOwszem :)
UsuńMuszę ja wypróbować, bo sezon dyniowy trwa!